شما میتوانید پس از نام نویسی از تمام امکانات انجمن ها استفاده کنید . توجه داشته باشید که , واژه های ممنوع و یا بی معنی ( شماره
و یا واژه تصادفی ) را بکار نبرید . برای نام نویسی در تالار میدوری و یا ورود کلیک کنید .
یکی دیگر از لغزش هایی که ما پارسی گویان درگفتار و نوشتارهای خود داریم ، ندانستن جایگاه بکارگیری «اکنون» و «اینک» است . برای شناخت درست معنای این دو واژه و پرهیز از نابحا بکار بردن آنها، نخست باید بدانیم که معنای واژه ی «اکنون و اینک» یکی نیست. اینک
واژه ی است که به هنگام اشاره به یک چیز یا یک آدم که در نزدیکی ما هستند ، بکار می رود . برای نمونه : اگرکسی بپرسد : «دستبند زرین من کجاست؟» و آن دستبند روی زمین و نزدیک پاسخ دهنده و یا پرسنده باشد ، پاسخ می دهد : «اینک!» یا «اینک دستبند» یعنی «اینه» , «این است»،«ایناهاش»!» همین گونه که اشاره به دور را «آنک» می گویند و بیشتر بدنبال آن ، واژه ی دیگری جز نام آن چیزی که خواست گوینده است ، گفته نمی شود .
یعنی زمانی که کسی می گوید: «دستبند من کجاست»، یا باید گفت: «اینجاست» یا باید گفت، «اینک» یا باید گفت «اینک دستبند» و اگردر جای دورتری باشد و شما آن را می بینید ، تنها می باید بگویید: «آنک دستبند».
گر یقین هرگز ندیدی از گمان آویخته «اینک» آن فربه سرینس «آنک» آن لاغر میان
اکنون برای دادن جان ایستاده ایم اگر جرمی است «اینک» تیغ و گردن
گر تیغ می زنی شپر «اینک» وجود من صلح است از این طرف که تو پیکار میکنی
بدو گفت «اینک» سر دشمنت
که او بد سگالیده بُد بر تَنَت
خوش بسوز از غمش ای شمع که «اینک» من نیز
به همین کار میان بسته و بر خواسته ام
( یعنی : ای شمع با آرامش دل , بسوز که « این من هم» در راه انجام دادن همین کارم )
در نوشته های کهن نیز نمونه هایی داریم که نمایانگر آن است که «اینک» معنای
«اکنون» را نمی دهد:
«... گفت: مرا مردی می بایدکه غرفات، محلات گرگان را هه شناسد .
بیاوردند وگفتند: اینک .
(آنگاه) ابوعلی دست بر نبض بیمار نهاد..»
«... موسا گفت: اینک خدای و خدای موسا و همه ی بنی اسراییل سجده کردند...»
اکنون
واژه «اکنون» معنای : این زمان. این دَم و حالا، را می دهد.
چون برگ لاله بودمی و «اکنون» چون سیب پمرید بر آونگم
من «اکنون» شوم سوی خرگاه خویش
یکی بازجویم سر راه خویش
که «اکنون» نداند کسی نام تو زرفتن بر آید مگر کام تو
«اکنون» که طبیب آمد و نزدیک به بالینش بهتر شودش درد و , کمتر شودش زاری
«... گفتم این کار را درمان چیست؟ گفت: جز آن نشناسم که تو «اکنون» به نزدیک افشین روی...»
«... اکنون حکم مروت آنست که بردن مرا وجهی اندیشید...»
آنچه که انگیزه ی لغزش گویندگان و نویسندگان (و حتا برخی از فرهنگ نامه نویسان) در بکارگیری واژه های «اکنون» و «اینک» بجای یکدیگر شده است، نزدیکی معنای این دو به یکدیگر است . در جایی که جانشین واژه های تازی «الان» و «حالا» درزبان پارسی، واژه «اکنون» است، نه «اینک».
برگرفته از کتاب : در ژرفای واژه ها اثر دکتر ناصر انقطاع
امضای میدوری :
محل حضور کاربر در تالار : میدوری در تالار ميدوری حضور ندارد .
ديدگاه کاربران برای مطلب : (روی آیکون مورد نظر کلیک کنید تا دیدگاه شما ثبت شود . در صورت انصراف تا دوبار می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید . برای پاک کردن دیدگاه روی همان آیکون یک بار کلیک کنید تا دیدگاه شما پاک شود .)